Aday Öğrenciler İçin Bilgilendirme Sayfası

«Aday Öğrenciler İçin Maden Mühendisliğinde Kariyer Seçenekleri»

Madencilik, yeraltındaki madenlerin araştırılması, çıkarılması ve işletilmesiyle ilgili teknik ve yöntemlerin bir bütünüdür. Diğer bir ifadeyle; yer kabuğunda bulunan cevher, endüstriyel hammadde, kömür ve petrol gibi ekonomik değeri olan herhangi bir maddeyi yeryüzüne çıkarıp, onu, ilgili sanayinin hizmetine sunma işidir.

Yeraltında milyonlarca yıldır bizi bekleyen madenlerin çıkarılması Yeraltı Madenciliği ve Açık Ocak (Yerüstü) Madenciliği olmak üzere iki ayrı şekilde gerçekleştirilmektedir. Çok çeşitli madenlerin varlığı ve yer kabuğunda yapılabilecek işlerin çokluğu, Maden Mühendislerine zengin bir iş alanı yaratmaktadır.

Cevher hazırlama ve zenginleştirme, kaya ve zemin mekaniği araştırmaları, su sondajı, temel sondaj, zemin iyileştirme, beton endüstrisi (agrega, çimento), kil endüstrisi (tuğla, kiremit, seramik) ve cam endüstrisi gibi sektörlerde maden mühendisleri söz konusu üretim sahalarında başarıyla hizmet vermektedirler.

Ayrıca, kazı ve hafriyat bilgilerinden dolayı yoğun bir şekilde metro, baraj, otoyol yapımı işlerinde de görev almaktadırlar. Bunların yanı sıra aldıkları temel mühendislik eğitimi nedeniyle finans ve pazarlama gibi alanlarda da kolayca iş bulabilmektedirler.

Maden Mühendisliği mezunları için; başta, işletme mühendisliği, yeraltı veya yerüstü kazı mühendisliği, cevher zenginleştirme sektörü, maden makinaları ve donanımı sektörü, serbest mühendislik ve müşavirlik hizmetleri ile akademisyenlik olmak üzere çok çeşitli kariyer seçenekleri bulunmaktadır. Ayrıntılı bilgi için burayı tıklayınız.

Maden Mühendisliği Bölümü Tanıtım Sunumu için burayı tıklayınız.

YÖK Destek Bursu:

2016-2017 eğitim öğretim yılından başlayarak yükseköğretim sistemimizde her düzeyde niteliğin arttırılmasına yönelik ülkemiz için büyük önem arz eden Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek Devlet üniversitelerindeki desteklenmesine karar verilen lisans programlarına ilk üç sırada yerleşen ve kayıt yaptıran öğrencilere Yükseköğretim Kurulunca belirlenen miktarda ve sürede verilen aylık burs programıdır.
"Yükseköğretim Kurumlarındaki Lisans Programlarına Kayıtlı Öğrencilere Verilecek Burslara İlişkin Usul Ve Esaslar" için burayı tıklayınız.